De atlas is de eerste halswervel (C1) die het hoofd met de nek verbind. De atlas is verschillend van grootte per paard. Er bestaan paarden met zo’n grote atlas dat deze de buiging van de hals belemmert doordat de onderkant van de atlas, bij buiging van de hals, de kaak raakt. Maar ook als de atlas scheef staat kun je problemen krijgen met het buigen van de hals. Het paard zal het hoofd snel kantelen

Oorzaken
Compensatie vanuit een asymmetrisch
bekken of vanuit een ander probleem vanuit de wervelkolom of een probleem in het gebit. Een atlas staat sneller scheef dan een heup. Zelfs als een paard ineens een abrupte beweging maakt met de hals kan de atlas al iets verdraaien.

Hoe te herkennen
Hou het hoofd recht. Ga desnoods onder het hoofd van het paard staan (indien mogelijk, veiligheid staat voorop) en laat het hoofd van het paard op jouw hoofd rusten zodat je het goed recht kunt houden. Zet je vingers op de uitsteeksel van de atlas (achter het oor) en je duim op de onderkant en kijk of beide zijden van de atlas even hoog zitten. Kijk ook naar het zijaanzicht van het paard. Als de atlas recht zit, heb je aan beide kanten van je paard evenveel ruimte tussen de kaak en de atlas. Gevolg van een scheve atlas is dat je aan één kant veel ruimte tussen kaak en wervel krijgt en aan de andere kant weinig. Het paard gaat dan al snel het hoofd kantelen omdat het niet anders kan.

Oplossing
Behandeling door een osteopaat om de atlas recht te zetten. Drukpuntmassage rond de atlas op de drukpunten kan verlichting geven en het herstel bevorderen. Er zijn enkele handige ruiters die rijkunstig een hoop in de halswervels kunnen bewerkstelligen en soms ook het paard in de atlas weer recht kunnen krijgen. Laat ook de tandarts het gebit van je paard checken.


 

Atlas