Verhelpen van spanningen/blokkades
Wat doe ik? Ik controleer het paard op de beweeglijkheid, spanningen, vorm en gelijkzijdigheid/symmetrie van gewrichten. Door geblokkeerde wervels te mobiliseren, bekken, schouder en atlas symmetrisch te zetten bij ongelijkheid, kan het paard de balans in het lichaam herstellen. Dit gebeurd op een manuele wijze, waarbij het paard zelf de correctie uitvoert. Je ziet het paard tijdens de behandeling regelmatig kauwbewegingen maken. Dit is een teken van ontspanning en voor mij het teken dat de blokkade is verholpen.

Combinatie van verschillende technieken
De gehele behandeling is manueel. Dat wil zeggen: wordt met de handen gedaan. Sommige wervels behandel ik direct op de wervel zelf (chiropractische insteek), andere wervels behandel ik bijvoorbeeld via een been, dus meer indirect (osteopatische insteek). Daarbij masseer ik een spier als ik een wervel niet kan manipuleren als de spieren eromheen te strak staan. Massage kan een hoop verbetering geven bij een paard maar als de oorzaak blokkades in de gewrichten en wervels zijn, komt het spierprobleem uiteindelijk weer terug. Desalniettemin blijkt een combinatie van een symmetriebehandeling waarin het paard ‘recht’ wordt gezet in de botten met massagebehandelingen de allerbeste resultaten te geven. Tevens maak ik tegenwoordig ook gebruik van de zachte technieken uit de cranio-sacraaltherapie.


Helaas kan ik niet een gehele symmetrie-behandeling en een gehele spierbehandeling in een keer doen vanwege het feit dat na een behandeling van de botten een paard 3 dagen rust nodig heeft om te wennen aan zijn ‘nieuwe’ stand en na een behandeling van spieren intensieve beweging (goed rekken) de beste remedie is. Wel zijn beiden aan te raden voor het beste resultaat.


Geen geneeskundige diagnose
Uw paard wordt niet diergeneeskundig behandeld aangezien ik geen dierenarts ben. Ik stel zodoende ook geen diagnoses. Met een kreupel of ziek paard dient u dan ook naar een dierenarts te gaan om daar een diagnose te laten stellen.

Duur van de behandeling
De eerste keer dat een paard behandeld wordt duurt zo’n drie kwartier tot ongeveer een uur. Voor en na de behandeling wordt het paard bekeken soms in de 3 gangen, maar altijd in de stap, waarin het meeste te zien is. Vaak kunt u meteen verschil zien na de behandeling.

Behandeling