Het bekken is een gewricht dat de bestaat uit een gordel van botten, waar veel spieraanhechtingen zitten.
Via het SI gewricht is het bekken van het paard verbonden met de wervelkolom. Problemen in het bekken kunnen dus doorwerken in de wervelkolom. Zet zelf maar eens alleen je linker voet op een dikke plank. Je linker heup komt dan hoger te staan dan de rechter. Wil je recht blijven dan zul je compenseren door je rechter schouder op te trekken. Een paard wil ook compenseren om zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren. Een bekkenprobleem kan zo doorwerken in de lendenwervels en zelfs tot aan Atlas (1e nekwervel). Een paard kan rug en bewegingsproblemen hebben die te maken hebben met problemen in dit gewricht
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die een asymmetrisch bekken kunnen doen ontstaan. En helaas komt het vaak voor. Een val van het paard, een goede uitglijder, het vastliggen in de box, een ongeluk, compensatie van een ander probleem verder in de wervelkolom (Als er problemen zijn in het eerste deel van de nek (atlas-draaier, C1, C2, C3) dan wordt dit vaak gecompenseerd in de Lumbale wervels (lendenen) of in het bekken en/of SI gewricht).
Maar helaas ook structureel (bewust, danwel onbewust) slecht ruiterschap kan problemen in het bekken veroorzaken en/of verergeren. Vandaar het belang van een juiste training en aandacht voor het rechtrichten van een paard.
Hoe te herkennen
Allereerst is het van belang het paard vierkant te zetten op een vlakke, rechte ondergrond. Is de ondergrond namelijk scheef, kun je al een verkeerd beeld krijgen. Kijk ook of het paard daadwerkelijk met het gewicht over 4 benen verdeeld staat en niet hangt op één been. Lukt het niet om het paard geheel vierkant te zetten, zorg er dan voor dat in ieder geval de achterbenen gelijk staan.