Het hoofd wordt vaak over het hoofd gezien bij behandelmethodes terwijl zenuwen nu juist vanuit de hersenen, vertrekken naar de rest van het lichaam. Cranio-sacraaltherapie legt de nadruk op het hoofd en het heiligbeen van het paard. Het hoofd en het heiligbeen beïnvloeden elkaar doordat ze verbonden zijn aan elkaar via de wervelkolom. Omdat wij een paard onder controle houden via hun hoofd door middel van halsters (al vanaf veulen af aan) en hoofdstellen kun je je voorstellen dat er veel druk op de schedel van het paard komt.


De schedel bestaat uit verschillende stukjes bot die op bepaalde leeftijden aan elkaar groeien. Als je een trauma hebt op een van de botten kan dit dus een ander stukje bot beïnvloeden. Zo kan het zijn dat door een klap op het frontale deel, het tegenoverliggende bot aan de achterkant van het hoofd wordt beïnvloed. Dit occiputale deel van het hoofd is weer heel belangrijk omdat hier wel 4 zenuwen doorheen lopen. Als de schedel wervel overgang minder ruimte krijgt, kun je je voorstellen dat deze zenuwen beperkt worden in hun werking. Ook kan een klap van boven naar beneden op het frontale bot, het gedeelte bot boven het oog naar beneden doen zakken. Hierdoor krijgt het oog minder ruimte om goed te bewegen en dus goed te kunnen kijken.


Cranio-sacraaltherapie komt vanuit de osteopathie en behandeld de afzonderlijke botten van de schedel en de spieren die hier over heen lopen. Het is een vrij zachte techniek die in een osteopathie boek werd omschreven  als net zo interessant om te zien als: watching paint dry of de Nederlandse uitdrukking: het kijken naar hoe het gras groeit. Maar wat werkt dat werkt en het kan zeker een oplossing bieden voor kijkerige paarden, headshakers, paarden met TMJ problemen. Vooral na een tandartsbehandeling is een cranio-sacraalbehandeling aan te bevelen.


Cranio-sacraaltherapie