Behalve blokkades in de wervels en gewrichten van een paard, kan een paard ook echt blokkades in de spieren hebben. De spier zit dan niet scheef zoals bij een wervel maar is zo erg verkleefd dat het zich gewoon niet meer kan uitvouwen tot de volledige oorspronkelijke lengte. Dit verkleven gebeurt vaak op de origo en insertie van de spieren, daar waar
de spier aan het bot vastzit. Dit gedeelte van de spier is namelijk peziger en minder doorbloed dan de spierbuik van een spier. Een spier heeft bloed nodig om goed te kunnen functioneren vanwege de toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen.


Een verkleving van een spier vraagt om een goede dieptemassage op deze minder doorbloede stresspunten. Helaas doet dit pijn! Massages waar het paard lekker staat de doezelen en te gapen, doen absoluut iets voor het welbevinden van het paard, maar helaas zijn deze minder effectief en lossen het probleem niet op zoals een dieptemassage. Ik heb verschillende massagetechnieken geleerd maar maak het meest gebruik van de naar mijn idee efficiëntste methode van Jack Meagher.


Vergeleken met de symmetriebehandeling van de botten, vinden paarden me meestal bij een massage-behandeling iets minder lief. Gelukkig is dat vaak alleen de eerste keer, als een spierprobleem niet meer aanwezig is, de pijn ook is verdwenen.


Zelf vind ik het altijd erg leuk dat je meteen na de behandeling onder zadel het verschil kunt voelen. Goed galopperen, het paard in het uiterste laten rekken op zoveel mogelijk een rechte lijn is de bedoeling.


Spierproblemen zijn de meest onderschatte problemen in het lichaam van een paard. Denk aan een paard dat na een ongeluk, ondanks dat de kreupelheid weg is, nooit meer hetzelfde is als voor het ongeluk. Spierproblemen!


Een paard los in de spieren is een happy athlete!

 

Massage