De beste paarden in de sport zijn de rechte meest symmetrische paarden. Zij voeren met gemak een oefening naar links net zo goed uit als een oefening naar rechts. Als je naar hun lichaam kijkt is hun lichaam amper naar links of naar rechts gebogen. De voeten zijn gelijk, de schouders zijn gelijk, het bekken is gelijk en eigenlijk gaat alles ze makkelijk af. Natuurlijk zal het ene paard van nature meer beweging hebben en is er altijd een verschil in souplesse maar een recht paard heeft het gewoon makkelijker.


Kijken we naar mensen dan zien we precies hetzelfde verhaal. Mensen met een goede houding, die mooi rechtop staan, gewicht en balans mooi verdeeld hebben, hoor je niet over rugklachten, nekklachten, spierpijn op bepaalde plekken. Hoeveel van die mensen ken je? Vast weinig?


Behalve de natuurlijke scheefheid is er dus ook de onnatuurlijke scheefheid. Scheefheid die niet hoort in een paard zoals spierproblemen en wervelblokkades. Dit komt veel vaker voor dan je denkt. Vaak krijg ik te horen: volgens mij kan jij in ieder paard wel een spierprobleem of een wervelprobleem vinden. Dat klopt, het merendeel van de paarden heeft wel ergens in zijn leven een spierprobleem of wervelprobleem opgelopen.  Hoe komt het paard hier dan aan? De mogelijkheden zijn eindeloos: een val in de wei, een keer uitgegleden, gestruikeld, verstapt, aan het halster gehangen, in een hindernis gevallen, groeispurt etc.  Hoe vaak zie je niet veulens letterlijk door het land glijden als ze voor het eerst met moeder de wei op gaan? Heeft je paard wel eens in de sloot gelegen en werd deze er met de slangen van de brandweer en een trekker eruit getrokken aan zijn benen?


Hoe je zelf onnatuurlijke symmetrie in je paard kunt ontdekken zie je onder Bekken, Atlas en Schouders.

Onnatuurlijke asymmetrie