Osteopathie bij paarden is een manuele therapie die zich bezighoud met de natuurlijke beweeglijkheid van iedere wervel en de gewrichten. Doordat wervels deze beweeglijkheid bezitten kan het paard soepel bewegen. Als een wervel niet zo beweegt als het hoort, noemen we dit een blokkade. De soepele beweging van het paard wordt zo belemmerd en het paard kan pijn hebben. Een blokkade geeft namelijk verkramping van de omliggende banden en spieren en verstoort de circulatie. Zo kan het zijn dat een blokkade in de nek geheel doorwerkt tot aan de staart aan toe. Well
icht voel jij als ruiter het probleem alleen in de rug. Als ik alleen de rug zou behandelen schiet ik in zo’n geval mijn doel voorbij. Het gehele paard wordt daarom doorgelopen op blokkades en soms zitten die niet op de plek waarvan je denkt dat ze zouden zitten.


Omdat er zenuwen door de wervels heen lopen, wordt bij een blokkade ook de zenuwfunctie verstoord. De organen die verbonden zijn met de zenuwen worden belemmerd in hun functie. Door in te werken op de wervels en hun beweeglijkheid te herstellen, krijgen ook de zenuwen weer ruimte, kan het paardenlichaam weer in balans komen en ook spieren en organen weer beter gaan werken.


Vaak zie je ook na een behandeling het paard anders uit de ogen kijken, meer gaan glimmen, een betere spijsvertering krijgen. In mijn ogen het bewijs dat het paardenlichaam een geheel is en ook in zijn geheel behandeld moet worden.


Osteopathie is iets holistischer van visie dan chiropractie maar heeft dezelfde roots. Persoonlijk gebruik ik de technieken die at weg hebben uit beide disciplines en richt me voornamelijk op de bewegingsleer en zie de neveneffecten op de organen als mooie bonus. 

Osteopathie